the best resipi in the world..

d'dapuranies

Saturday, 15 August 2009

tart nenas








Tart Nenas Gulung Sumbangan anies

Versi 1 - Ukuran in Metrik
1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
1 biji kuning telor.
1 suduteh asen vanilla.
20 gram gula.
40 gram tepung jagung,
50 gram tepung kastard.
20 gram susu tepung.(boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
240 gram tepung gandum.

1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.

Cara cara
-sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( baya hanya guna spatula aja)
- masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung..gaul sebati
-tepung gandum..gaul sebati

Lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan gulong.. bakar 350F selama 17-19 minute.

tip anies : Jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk skit skit tepung rasanya tak banyak dalam 10 gram aja. Jika adunan kering pula kena masukkan butter tak banyak skit aja jika kering pun. Adunan mesti dapat seperti gambar dibawah.. anies sentiasa tutup adunan nie dengan tuala atau tissue paper atau cling sepaya adunan nie tak kering.

Cuba tekan dengan adunan jika ia keluar elok dan tak putus putus adunan tu elok, seeloknya dicuba terus ..tekan sekeping lepas tu letak jem try gulung kalau tak merekah maknanya adunan tu dah ok..last sapukan kuning telor..

Versi 2 - Campak pula
1 cawan butter.
1 biji kuning telor.
1 sudu teh asen vanilla
1 sudu besar gula.
2 sudu besar tepung jagung bumbun.
2 1/2 sudu besar tepung kastard bumbum.
1 sudu besar susu tepung.
2 1/2 cawan tepung gandum.

anies rasa hasilnya tetap sama..campak ker + ikut betul betul ker still sama..:)). Dengan syarat kena masukkan semua tepung diatas.. selamat mencuba.



tip anies : Jika nak jem color kuning elok, kena masak air gula dulu, baru letak nenas then jem akan jadi color kuning yg berkilat.. tapi jika kawan kawan nak jem color perang sedikit seperti dibawah , letak gula terus kedalam nenas dan masak atas api. Then color akan jadi keperangan.. mudah ajaa kannnn :)) ..anies dan family suka yg color perang then anies selalu masukan nenas dengan gula terus dan masak atas api, kena kacau selalu laa yaaa kalau tak hangus karang. :)) Tart Nenas Gulung Sumbangan anies

Versi 1 - Ukuran in Metrik
1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
1 biji kuning telor.
1 suduteh asen vanilla.
20 gram gula.
40 gram tepung jagung,
50 gram tepung kastard.
20 gram susu tepung.(boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
240 gram tepung gandum.

1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.

Cara cara
-sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( anies hanya guna spatula aja)
- masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung..gaul sebati
-tepung gandum..gaul sebati

Lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan gulong.. bakar 350F selama 17-19 minute.

tip anies : Jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk skit skit tepung rasanya tak banyak dalam 10 gram aja. Jika adunan kering pula kena masukkan butter tak banyak skit aja jika kering pun. Adunan mesti dapat seperti gambar dibawah.. anies sentiasa tutup adunan nie dengan tuala atau tissue paper atau cling sepaya adunan nie tak kering.

Cuba tekan dengan adunan jika ia keluar elok dan tak putus putus adunan tu elok, seeloknya dicuba terus ..tekan sekeping lepas tu letak jem try gulung kalau tak merekah maknanya adunan tu dah ok..last sapukan kuning telor..

Versi 2 - Campak pula
1 cawan butter.
1 biji kuning telor.
1 sudu teh asen vanilla
1 sudu besar gula.
2 sudu besar tepung jagung bumbun.
2 1/2 sudu besar tepung kastard bumbum.
1 sudu besar susu tepung.
2 1/2 cawan tepung gandum.

anies rasa hasilnya tetap sama..campak ker + ikut betul betul ker still sama..:)). Dengan syarat kena masukkan semua tepung diatas.. selamat mencuba.

tips anies : Jika nak jem color kuning elok, kena masak air gula dulu, baru letak nenas then jem akan jadi color kuning yg berkilat.. tapi jika kawan kawan nak jem color perang sedikit seperti dibawah , letak gula terus kedalam nenas dan masak atas api. Then color akan jadi keperangan.. mudah ajaa kannnn :)) ..anies n family suka yg color perang then baya selalu masukan nenas dengan gula terus dan masak atas api, kena kacau selalu laa yaaa kalau tak hangus karang. :))

LONDON ALMOND

250 GM BUTTER
125 GM GULA ICING
100 GM TEPUNG JAGUNG
200 GM TEPUNG HONKWEE (PUTIH,KERTAS TULISAN BIRU)
250 GM TEPUNG GANDUM
1 BIJI TELUR (PUKUL SEDIKIT)

1. PUTAR BUTTER, ICING SUGAR DAN TELUR.
2. MASUKKAN SEMUA JENIS TEPUNG DAN ULI LEMBUT.
3. SUKAT MENGGUNAKAN 1 STEH DAN MASUKKAN BADAM YANG SIAP DIBAKAR DI DALAMNYA.
4. BAKAR
5. DAH MASAK, CELUPKAN KEDALAM COKLAT MASAKAN DAN TABUR DENGAN BADAM NIP (BAKAR)

Komen : Ini meru
pakan secret resipe Puan Rozita so cuba jangan tak cuba.

………………………………………………………………… Almond London (Amy Beh)
Sumber : Kuali, The Star

Bahan
125g butter
75g gula icing
1 kuning telur

Ayak Bersama:
225g tepung gandum
1/2 tsp tepung beras

300g badam, dipanggang
450g coklat masakan, dicairkan
Badan cincang, dipanggang
Mangkuk kertas

Cara
Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan kuning telur. Pukul lagi. Masukkan bahan kering yang sudah di ayak. Adun sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk.

Ambil sedikit doh, saiz sebesar guli, balut badam dan bentukkan menjadi sebiji bola.

Letakkan doh dalam loyang yang bergris. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu175�C selama 20-25 minitatau sehingga masak dan keemasan. Sejukkan apabila sudah masak.

Letakkan cookies ke dalam mangkuk kertas dan tuang coklat yang dicairkan di atasnya. Hiaskan dengan badam yang dicincang.

Biskut Delite

Bahan-bahan

A
200g tepung naik sendiri
75g tepung beras
½ camca the serbuk penaik

50g NESTLE CORNFLAKES (dikisar halus)
100g gula laster
250g mentega atau majerin
Coklat masakan dicairkan
Hirisan ceri merah

Cara-cara

1) Ayak bersama bahan A, masukkan nestle cornflakes, dan gula, gaul sebati
2) Uli mentega dgn campuran tepung & gaul sebati hingga menjadi doh lembut
3) Canai doh setebal 1 inci dan terap dgn acuan penerap biskut yg disukai
4) Bakar dalam ketuhar suhu 180’C selama 15-20 minit hingga kuning keemasan
5) Keluarkan dari ketuhar & biarkan sejuk 20 minit, kemudian corakk coklat cair keatas biskut dgn hirisan cerimerah

Resepi ni memang tidak menggunakan telur