the best resipi in the world..

d'dapuranies
Powered By Blogger

Thursday 29 April 2010

pop corn homemade

1 sudu besar mentega


2 sudu besar minyak masak

jagung kering secukupnya

garam secukup rasa

Tambah Karamel [Optional]

1 sudu mentega/margerin

3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)

Tambah Coklat [Optional]

60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)

Amik ngkooo!!!... 1 piuk popcorn ni sebelom di makeup...




Cara-cara:-

1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.

2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.

3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..

4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)


Untuk Karamel [Optional]

Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.



Untuk Coklat [Optional]

Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.
 
 
NOTE:RESEPI NIE SY AMBIL DR WAHEDA...LEPAS PANTANG NK TRY WAT LA

No comments:

Post a Comment